Handige tips (of wel mijn leermomenten) als je begint met naaien

 

Image: Pixabay

Zorg voor goed (basis) materiaal

En met goed naaimateriaal bedoel ik niet zozeer duur materiaal, maar bijvoorbeeld wel:
Een goede naaimachine die niet te ingewikkeld is. Laat je adviseren bij een naaimachine winkel in je buurt. Als je wel precies weet wat je nodig hebt, kan dit natuurlijk ook online. Zelf heb ik heel lang een zigzag steek gebruik om af te kanten, nu heb ik machine met een locksteek en heel toevallig net een lockmachine besteld (Tip: Lidl heeft regelmatig de Singer Lockmachine voor 50 %).
Een complete fournituren set; een tornmesje (essentieel! om iets uit te halen), een goede stofschaar (en gebruik die alleen voor stof ivm beschadiging), naaigaren, naaimachinenaalden, patroonpapier, meetlint, spelden (liefst zonder grote knop, omdat je er dan overheen kunt naaien) tekenmateriaal (zelf gebruik ik heel vaak gewoon een pen, omdat de lijnen dan zichtbaar blijven, maar het moet natuurlijk met krijt). 

Hoe begin je?

Ongeveer 35 jaar geleden heb ik het naaien van mijn moeder geleerd, zij was coupeuse en kon ook zelf patroontekenen.
Het begint met hele simpele projectjes om de naaimachine en alle instellingen te leren kennen. Bijvoorbeeld een korte broek of rokje met elastiek in de taille.
En een cursus of (online) workshop is natuurlijk handig. maar er zijn online ook heel veel tutorials die je op weg helpen. Of een goed boek of naslagwerk. Zelf heb ik recent “Hoe maakt u het?” (zie mijn recensie) gekocht, omdat ik wel benieuwd was, deze bevat veel tips voor beginners, erg leuk! Maar het is vooral dus veel, heel veel, oefenen.
Als je begint altijd even proeflapjes maken voor alle instellingen en als je bijvoorbeeld knoopsgaten moet maken, maak er een paar om te oefenen. En stel me gerust een vraag, als je deze hebt.

Welke naaipatronen bij welke stof

Voor mij wel echt een learning, ik heb nog wel eens de neiging om een leuk patroon en een leuke stof te combineren, maar dit werkt niet altijd.
Check het patroon. Vaak staat hier wel goed aangegeven welke stof je het beste kunt gebruiken en check dit ook in je stoffenwinkel of op de markt. Als je een niet rekbare stof koopt, zoals linnen of katoen heb je, bijvoorbeeld bij een wikkeljurk, een heel ander effect dan met tricot. Of een te stijve stof voor een broek zit niet lekker (ik ga hier nog een blog over maken) waar het mij o.a. mis ging.

Welke naaimachine naalden voor welke stof

Dit is best belangrijk, want als je de verkeerde naald voor je stof gebruikt kunnen ze breken, of krijg je halen in je stof. Voor veel stoffen, linnen/katoen ed, kun je prima universele naalden gebruiken. Maar voor jeansstof of voor dikke mantelstof een jeansnaald en voor tricot een specifieke jerseynaald
Ik prik vaak mijn naaimachine naald op mijn en kwam laatst dit geweldige overzichtje van Schmetz tegen en deze deze Needle ABC. Erg handig.

Naaipatronen

Er zijn enorm veel naaipatronen beschikbaar, online en magazines. Om er een paar te noemen; naaipatronen (meerder merken), Knipmode, Burda, Fibre Mood. Ook een idee is, om op  marktplaats een doos met wat oudere magazines kopen, hier kun je vaak wel een hele tijd mee voort. 
Waar het omgaat is dat de stijl (en de maatvoering) bij jou past, formeel/informeel of makkelijk/moeilijk.
Als je wat meer geoefend bent, wordt het ook gemakkelijker patronen aan te passen, zodat je naaisels echt uniek worden. Handig boek is ook Handboek Kleding maken, met tips en instructies over het aanpassen van naaipatronen (is te koop bij bol.com, maar ook te leen bij de bibliotheek).
Verder kun je online ook wel gratis patronen (zoals bij Fibre Mood) vinden die je kunt downloaden.

In mijn blog: “Hoe leer je zelf kleding maken?” vind je inmiddels nog meer info over naailessen, tutorials en aanbieders van (duurzame) stoffen. 

Nog tips? Stuur me een berichtje.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments