Hoe leer je zelf kleding maken?

Zelf kleding maken is super leuk om te doen en geeft veel voldoening.
Maar als je start met naaien, vergt het wel wat doorzettingsvermogen en oefening om binnen een redelijke tijd een mooi kledingstuk te maken.

Hoe leer je zelf kleding maken?
Photo by Volha Flaxeco on Unsplash

Des te mooier is het als in je in de loop van de tijd in staat bent om kleding, die je bijvoorbeeld in een winkel hebt gezien, zelf te maken of zo aan te passen dat deze uniek wordt.

En ik denk dat iedereen het kan leren….

Hoe begin je?

Begin vooral eenvoudig. Zelf kleding is vooral een kwestie van heel veel doen en oefenen en geleidelijk aan ga je van eenvoudige naar meer complexe patronen.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een korte broek met alleen elastiek (zoals het voorbeeld uit Hoe maakt u het?), daarna iets met steekzakken of een rits in de zijnaad. Of begin met een eenvoudig blousje of een t-shirtje.
En kies in het begin ook voor gemakkelijke stoffen, zoals bijvoorbeeld katoen.

Het is namelijk super frustrerend als je niet binnen een redelijke tijd een leuk resultaat hebt.

Welke materialen heb je nodig als je begint met naaien?

En goede naaimachine

Kies een goede, maar eenvoudige, naaimachine. Dit betekent overigens niet persé een dure naaimachine.
Je kunt je laten adviseren door een naaimachine winkel, dit is wel aan te raden. Ze hebben vaak ook goede occasions, helpen je op weg met het gebruik en kunnen je machine onderhouden.
Naaimachine winkels worden wel steeds schaarser. In Utrecht/Nieuwegein vindt je Huissteden, hier heb ik zelf ervaring mee en in Amsterdam is er Wouters waar mijn zus een goede ervaring mee heeft.

Je kunt er natuurlijk ook online één kopen. Check dan goed de reviews. Deze Singer heeft een goede rating. 

Als je wat meer geoefend bent, is een (eenvoudige) lockmachine een goed idee (Ik heb een voorkeur voor de Singer S010L van de Lidl, maar deze is vaak uitverkocht, alternatief is deze Brother van bol.com.

Persoonlijk zou ik die, als je net begint, niet meteen aanschaffen. Met een gewone naaimachine kun je nl ook prima je naden afhechten (met een zigzag of lock steek) en een lockmachine vergt toch weer meer geduld en handigheid met het draad in rijgen

Het is vooral belangrijk om in het begin je naaimachine goed te leren kennen zodat je weet hoe welke stof zich gedraagt. Verschillende stoffen; bijvoorbeeld katoen, jersey en denim gedragen zich allemaal anders en hebben ook specifieke instellingen en naalden nodig (voor hier voor meer info over naalden).

Stoffen en fournituren

Op de markt, zoals de Lapjesmarkt in Utrecht, of de Westermarkt in Amsterdam, kun je vaak redelijk goedkoop veel verschillende stoffen en garens kopen.

Lapjesmarkt Utrecht
Lapjesmarkt Utrecht

Handig om zo met veel verschillende stoffen te oefenen of met kleine projectjes te starten. Als je een fout maakt (die onherstelbaar) is, je je stof verknipt of bij het uithalen met je tornmesje uitschiet, is dat nu eenmaal minder erg dan bij een goedkoop stofje.

Stof kopen kan natuurlijk ook online. Een groot voordeel, is dat je online gemakkelijker de keuze kunt maken voor eco-friendly geproduceerde stoffen (dit vind ik zelf steeds belangrijker). Budgetstoffen heeft deze, maar er zijn ook gespecialiseerde webshops, zoals Mevrouw Jett (wil je meer voor meer lezen over eco-stoffen klik dan hier).

Online is stof in het algemeen iets duurder dan de markt, maar ook hier is af en toe sale…

stoffen voor zelf kleding maken
Photo by Mel Poole on Unsplash

Hoe en waar leer je naaien?

(online) naailessen en workshops

Zelf zou ik er voor kiezen, als je net begint, om wel echt naailes te nemen.
Ik heb het geleerd van mijn moeder en het helpt enorm als iemand je wegwijs maakt in het gebruik van de naaimachine; hoe patronen te lezen, hoe te tekenen en te knippen en welke steken je voor wat gebruikt.
In Utrecht kun je voor naailes terecht bij Orischa van Doeschka Kempes, zowel voor beginners als de wat meer geoefende naaiers/naaisters. De lessen worden gegeven op een hele leuke en handige locatie: Deugniet kleding (een 2e hands merkkleding winkel).

Wat ik zelf ook een gezellig en praktisch vind, zijn samen-naaidagen, naaicafé’s of open ateliers; je eigen projectje meenemen en zelf aan de slag met iemand die je een beetje helpt. Plekken in buurt van Utrecht hiervoor zijn bijvoorbeeld Mevrouw Jett en the sewingclub.

Overigens denk ik wel dat je je zelf juist heel goed verder kunt ontwikkelen met online lessen/tutorials/workshops of goede boeken/naslagwerken.

Vaak geeft dit ook een andere blik, of een goed alternatief, op hoe je het een tijd geleden hebt geleerd. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van knijpertjes in plaats van spelden. Of alternatieven voor patroontekenpapier. 

Tutorials

Als ik een lastig projectje heb bedacht, zoals laatst een spijkerbroek of afgelopen winter een winterjas, en dit goed wil voorbereiden, kijk ik zeker eerst een aantal video-tutorials.  

Wat zijn leuke en interessante “sewing tutorials, zowel in het Nederlands als in het Engels? Hieronder mijn lijstje…

Fifty Ways Studio, NL, veel redelijk korte over specifieke onderwerpen, zoals een kraag of opgestikte zak. Ik heb hier veel aan gehad.

Crafts With Ellen, EN, ze is Nederlands, maar tutorials zijn in het Engels, heel erg divers en niet alleen naaien, maar de How to sew a jeans? Heeft mij wel geholpen.

Rosery Apperal, EN, veel voor beginners, ze verkoopt ook (gemakkelijke) patronen, het lijkt allemaal wel een beetje op elkaar, maar wel leuk om te kijken.

Pattern Scout, EN, ook hier gekeken naar de video over het maken van een spijkerbroek, maar is wel meer divers. Zoals het maken van een blouse, maar ook info over “pattern hacks”, verkoopt ook patronen.

Mimi G style, EN, maar kijk dan dan wel de wat oudere video’s van een aantal jaren geleden, dit zijn echt van a tot z projectjes.

KnipMode, NL, diverse onderwerpen, soms wel te lang en van a tot z projectjes, zoals de flared broek. De meer specifieke, zoals jeansnaad doorstikken, vind ik wel weer heel handig.

boeken en naslagwerken

Ook handig is om naslagwerken/boeken in huis te hebben, als je op een specifiek onderwerp even iets zoekt.

Een hele fijne voor beginners is Hoe maakt u het?, maar ik heb recent ook het Handboek Kleding Maken in huis gehad. Ik had ‘m uit de bieb, maar is ook via Bol.com te koop. Wel prijzig, maar ook heel erg uitgebreid. Een alternatief is de Mini-versie.
Een erg fijn stuk vond ik het deel over de eigenschappen van verschillende stoffen en hoe je deze knipt, maar ook hoe je patronen aan kunt aanpassen. 

Wat zijn goede patronen?

En dan patronen, want uiteraard heb je een leuk patroon nodig.
Zelf vind ik het prettiger om met patroonbladen te werken dan met gedownloade patronen, omdat ik ze vaak nog wel een keer gebruik, met evt. een aanpassing.

Ik heb vrij veel bladen (Knipmode, Burda, Fibre Mood etc) in de loop der jaren verzameld. Maar als je net begint, kun je ook op Marktplaats een stapel patroonbladen kopen. Zo heb je snel veel diverse patronen waar je uit kunt kiezen.

De laatste tijd gebruik ik steeds vaker patronen van Fibre Mood, het blad is wel wat duurder, maar de patronen zijn hip en de werkbeschrijving is heel goed en duidelijk voor beginners.
Bij Knipmode mag de beschrijving soms wel wat uitgebreider.

Knipmode mei 2022
Knipmode mei 2022
Fibre Mood 19
Fibremood 19

Er zijn ook veel leuke, kleine aanbieders van patronen, te veel om op te noemen, zie ook #naaipatroon #sewingpattern op Instagram. Of gratis patronen, zoals deze van mode maken doe je zo voor een eenvoudige strokenrok. 

Door veel verschillende patronen te gebruiken, zul je ook merken welke patronen en bladen het beste bij je passen qua maatvoering of wat je soms aan moet passen.

En dan… heel veel oefenen

Zelf kleding maken is vooral een kwestie van veel doen en niet bij de pakken neer gaan zitten, als je weer eens een stukje uit moet halen. Mijn advies is om dit ook echt te doen en opnieuw, tot het goed is.
Als het er goed uit ziet, zul je ook eerder geneigd zijn om het aan te trekken, krijg je complimentjes en de motivatie om weer door te gaan.

Heb je nog vragen, wil je wat delen, heb je nog een leuk tip of adresje? Laat het me weten….

speldenkussen
Photo by Lisa Woakes on Unsplash
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments