Hoe maak je een spijkerbroek?

Al heel lang heb ik om mijn wensenlijstje staan om een zelf een jeans te maken, maar zag hier ook wel een beetje tegen op. Dus had ik besloten om dit heel goed te gaan voorbereiden.

De voorbereiding

Allereerst ben ik begonnen met het kijken naar een aantal video’s over het maken van een jeans (Patternscout en Crafts with Ellen), sowieso leuk om te kijken, maar ook heel leerzaam.
En dit was tevens een check om na te gaan of ik alle materialen in huis had;  uiteraard de spijkerstof (en dunne katoen voor de voorzakken), maar ook topstitch garen, topstitch naalden, wondertape (voor het boord), een naaldhulp, vlieseline, jeansnaalden, jeansknopen en studs.

DIY jeans
fournituren spijkerbroek
fournituren spijkerbroek
patroon spijkerbroek
patroon spijkerbroek

Daarna ben ik op zoek gegaan naar een patroon, die ik eventueel nog een beetje kon aan passen. Het basis patroon is een knippatroon geworden.

Vervolgens heb ik mijn favoriete spijkerbroek er bij gepakt (dit is weliswaar een stretchbroek en ik had geen stretch stof gekocht😊) en ben de maten gaan vergelijken en heb deze gebruikt om wat aanpassingen te doen, zoals wat meer een “high waist” dan in het patroon. En ik wilde de pijpen aan de onderkant wat wijder maken. 

Het liefst wilde ik geen blauwe of grijze spijkerbroek, maar stof met een patroon, echter deze kon ik niet vinden, dus gekozen voor een rode jeansstof die ik met goudbruin topstitch garen heb doorgestikt.
De spijkerstof heb ik in dit geval van te voren even gewassen en gestreken, ivm potentiële krimp.

Het maakproces…

Nadat ik alles geknipt en getekend heb. En ja, ik doe alles met een gewone pen of potlood, omdat de lijnen dan zichtbaar blijven (met krijt zijn de lijnen vaak erg dik en kan ik minder netjes werken). Als je op de lijnen naait, zie je ze bijna niet en met wassen gaan ze er wel uit.

Vervolgens ben ik even gaan oefenen met de stof, voor de draadspanning, maar ook vanwege het topstitch garen.
Mijn naaimachine (Husqvarna Freesia 425) heeft niet een specifieke jeans voet en kon zowel bij fournituren.nl als op de lapjesmarkt geen naaldhulp vinden. Dus ben eerst gaan proberen of het met zo ook lukte.

Gestart met de zakken; het geldzakje en de voorzakken.
Vervolgens de rits, Als je het patroon, met het beleg aan de achterzijde volgt, komt dit goed. Ik had alleen wel een stukje uitgehaald, omdat ik het topstitchen niet mooi vond. 
Maar hierna kwam ik er al snel achter dat het patroon reguliere zakken heeft en deze niet over de hele voorzijde doorlopen, waardoor de zak niet netjes en glad blijft zitten. Uiteindelijk één zak aan het beleg van de rits vast gezet en aan de andere kant er een stukje tussen (zie foto’s).

De achterzakken

Ik vond het leuk om na te denken of en welk design ik wilde gebruiken. Zo stuitte ik op gratis patronen voor “jeans back pockets” van Close Core Patterns, wel even je e-mail achterlaten, maar dan krijg je een aantal gratis designs.

Vervolgens de achterpand delen op elkaar en uiteindelijk de band erop.
Voor de band heb ik voor het eerst wondertape gebruikt, dit is 2-zijdig, oplosbaar tape, waar je de band mee vast plakt ipv speldt, zodat deze veel netter gestikt kan worden. Echt heel erg handig en ga ik zeker vaker gebruiken.

Wat liep ik tegenaan

In het algemeen zat voor mij de uitdaging vooral bij het netjes “topstitchen” bij zo’n zware stof, hier heb ik wel wat op geoefend….en vooral ook met de stand van de naald tov het voetje.
Bij mijn naaimachine (Husqvarna Freesia 425) zit namelijk niet een speciaal kantvoetje, dus alles moet op het oog. En omdat ik geen specifieke jeansvoet heb, had ik nog wel een naaldhulp (Huissteden, Nieuwegein) aangeschaft, maar niet hoeven te gebruiken.

Verder is het wel spannend de jeansknoop en de studs (eerst gaten maken) er in te slaan.
En als je gewoon één naaimachine hebt, is het regelmatig wisselen van gewoon garen met jeansnaald naar topstitch garen en de topstitch naald best een gedoe. Het garen in het spoeltje blijft wel het reguliere garen.
Voor het knoopsgat heb nog wel geprobeerd om topstitch garen in mijn spoeltje te gebruiken maar dit werkte niet goed (ook niet met een andere draadspanning) op mijn machine.

Al met al ben ik heel blij met het resultaat!

zie hieronder wat ik heb gebruikt

Wat heb ik gebruikt

Stof: Rode spijkerstof en dun rood katoen (voorzakken) van de Lapjesmarkt Utrecht, www.stofnodig,nl (de rode spijkerstof is waarschijnlijk alleen op de markt).

Fournituren: Gutermann Jeans 100m (goud 1970) en de wondertape van www.fournituren.nl, de topstitch naald van Schmetz  en een jeansnaald van Schmetz. Verder op de markt gekocht; rood garen, jeansknopen en studs bij kantjes en bandjes en de vlieseline had ik nog liggen.

Patroon: knipmode, april 2019, patroon 9

Machines: Husqvarna Freesia 425 en de Singer Lockmachine (zie blog items)

Tutorials: Pattern scout, How to sew a jeans en Closet Core Patterns free back pocket patterns.  En een video van Crafts with Ellen over hoe je een jeans maakt.

En nog een leuk blog voor het maken van jeanspockets van Closet Core Patterns.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments