Prima lockmachine voor beginners
Er is al veel geschreven over deze Singer lockmachine (S010L), of overlocker, van de Lidl. En… er zijn ook veel tutorials op youtube te vinden.
De tutorials van Jamie Kemp zijn wel echt heel heel handig voor het opstarten met de lockmachine. Hoe rijg je de draden er in, maar ook de verschillende steken, worden erg duidelijk uitgelegd. Als beginner, zeker even kijken!
Dus ik wil vooral even een aantal goede linkjes delen en waar ik zelf tegenaan gelopen ben.
Afwerking met de Singer lockmachine
Om te starten….
Je krijgt de lockmachine geleverd met een stukje stof erop en de vier draden al ingeregen.
Als je heel snel wilt starten hoef je eigenlijk alleen maar vier klosjes garen er op te zetten, deze vast te knopen, de draadspanning op 0 (streepje) te zetten en dan heel voorzichtig de draden er door te trekken. Twee draden moeten wel opnieuw door de naalden, maar hier heb je er een pincet voor bijgekregen (deze zit in het zijconsole, die je er af kunt trekken). En je kunt aan de slag!
Bij het gebruik van bijvoorbeeld 3 draden, zet je bij 1 de draadspanning uit (op het streepje). Achter de voorconsole zie je welke je uit kunt zetten, en met welke standaardspanning je kunt beginnen. Het is daarna even proberen, afhankelijk van de stof. Overigens gebruik ik zelf gewone klosjes en niet de grote lock garen klosjes, omdat ik niet extreem veel naai.
En de afwerking ziet er natuurlijk meteen veel mooier uit. Helemaal bij stretcht stof, zoals tricot of joggingstof.
Als je alle verschillende steken wilt uitproberen, met minder dan de vier draden, raad ik je aan deze tutorial een keer te kijken voor alle mogelijkheden.
Een handig overzichtje voor de draadinstellingen vond ik terug in de handleiding van een Singer lockmachine.
Learning…
Als je de draden er doortrekt, doe dit dan heel voorzichtig. Bij de tweede garenwissel, moest ik alsnog twee draden er helemaal doorheen rijgen…
En voor mij was in ieder geval een belangrijke learning; op letten met spelden.
Ik heb nog wel eens de neiging om bij mijn reguliere naaimachine over mijn spelden heen te naaien (deze zijn dan horizontaal ingestoken) en dat kan natuurlijk bij de lockmachine niet vanwege het mes. En als het mes beschadigd is, dan functioneert de lockmachine niet meer goed.
Inmiddels heb ik een nieuw mesje besteld (en één gekocht bij een naaimachinewinkel) en deze zelf vervangen. Dit ging erg gemakkelijk. De mesjes kunnen ook door naaimachinewinkels geslepen (en vervangen) worden, dus niet weggooien.
Update november 2022
Ik gebruik de Singer lockmachine al weer een aantal maanden en het is prima lockmachine. Ik heb er zelfs een volledige sweater mee gemaakt. Alleen is deze Singer lochmachine helaas heel vaak uitverkocht bij de Lidl. Voor een goed alternatief kun je ook kiezen voor een Brother lockmachine bij Bol.com, deze heeft goede ratings.